[kajian] Maksud Penyelidikan Kualitatif


.

*Penyelidikan Kualitatif*


Penyelidikan Kualitatif adalah pendekatan yang berkaitan dengan 'mengapa'. Ini adalah penjelajahan dan bukan tentang angka, sebaliknya memfokuskan pada alasan, motivasi, tingkah laku dan pendapat - yang terbaik untuk membantu anda memperoleh pandangan dan menyelami masalah tertentu. Jenis data ini biasanya berasal dari perbualan, wawancara dan tindak balas kepada soalan terbuka.

Nilai sebenar penyelidikan kualitatif adalah kemampuannya untuk memberi anda perspektif manusia mengenai persoalan kajian. Tidak seperti penyelidikan kuantitatif, pendekatan ini akan membantu anda memahami beberapa faktor yang lebih ketara - seperti tingkah laku, tabiat dan pengalaman masa lalu - yang kesannya mungkin tidak selalu jelas berbanding ketika anda melakukan penyelidikan kuantitatif.

Misalnya, soalan penyelidikan kualitatif boleh jadi berkaitan dengan motif menyiasat mengapa orang beralih di antara bank yang berbeza.

*Bilakah masanya menggunakan penyelidikan kualitatif*


Penyelidikan kualitatif sangat sesuai untuk mengenal pasti bagaimana orang berfikir tentang masalah, bagaimana mereka berinteraksi dengan produk dan perkhidmatan, dan apa yang mendorong mereka untuk berperilaku dengan cara tertentu. 

Sebagai contohnya, anda boleh menjalankan kajian untuk lebih memahami bagaimana perasaan orang tentang produk yang mereka gunakan, atau mengapa orang menghadapi masalah untuk mengisi borang pendaftaran anda. 

Penyelidikan kualitatif boleh menjadi sangat eksplorasi (misalnya, Wawancara pengguna) serta lebih dekat dengan penilaian reka bentuk (misalnya, Ujian kebolehgunaan).

Soalan penyelidikan kualitatif yang baik untuk diajukan meliputi:
- Mengapa pelanggan tidak pernah menambahkan item ke senarai keinginan mereka di laman web kami?
- Bagaimana pelanggan baru mengetahui tentang perkhidmatan kami?
- Apakah sebab utama orang tidak mendaftar ke buletin kami?

*Cara mengumpulkan data kualitatif*


Terdapat berbagai kaedah untuk mengumpulkan data kualitatif, yang biasanya berbentuk transkrip wawancara, nota dan rakaman audio dan video.

Berikut adalah beberapa kaedah penyelidikan kualitatif yang paling banyak digunakan:

1. Ujian kebolehgunaan - Uji produk dengan orang dengan memerhatikannya ketika mereka berusaha menyelesaikan pelbagai tugas.
2. Temu ramah pengguna - Duduk bersama pengguna untuk mengetahui lebih lanjut mengenai latar belakang, motivasi dan titik kesakitan mereka.
3. Pertanyaan kontekstual - Ketahui lebih lanjut mengenai pengguna anda di persekitaran mereka sendiri dengan mengajukan soalan kepada mereka sebelum beralih ke aktiviti pemerhatian.
4. Kumpulan fokus - Kumpulkan 6 hingga 10 orang untuk sesi seperti forum untuk mendapatkan maklum balas mengenai produk.

*Berapa ramai peserta yang anda perlukan?*


Anda tidak memerlukan ramai peserta untuk penyelidikan kualitatif, dengan julat purata antara 5 hingga 10 orang. Anda mungkin memerlukan lebih banyak jika anda memfokuskan tugas anda pada jenis personaliti tertentu, misalnya, dalam hal ini anda mungkin perlu mempelajari 5-10 orang untuk setiap jenis persona.

Walaupun ini kelihatan agak rendah, pertimbangkan kaedah penyelidikan yang akan anda gunakan. 

Menjalankan sejumlah besar sesi penyelidikan secara langsung memerlukan pelaburan masa yang besar dari segi perancangan, sesi pengumpulan data dan analisis penemuan anda.
.

Disesuaikan dari:

Post a Comment

0 Comments