[kajian] Maksud Penyelidikan Kuantitatif

 

.

*Penyelidikan Kuantitatif*


Jenis penyelidikan Kuantitatif difokuskan pada angka dan pengukuran, pengumpulan data dan pengubahan maklumat ini menjadi statistik.

Memandangkan penyelidikan kuantitatif adalah mengenai proses menghasilkan data yang dapat dinyatakan dalam jumlah, terdapat banyak cara yang boleh anda gunakan.

Analisis statistik bermaksud anda dapat menarik fakta berguna dari data kuantitatif anda, contohnya trend, maklumat demografi dan perbezaan antara kumpulan. Ini adalah kaedah yang terbaik untuk memahami gambaran ringkas tentang pengguna anda.

Soalan penyelidikan kuantitatif boleh melibatkan penyiasatan ke atas sejumlah orang contohnya, yang bertukar dari pelan percuma ke rancangan berbayar.

*Bilakah menggunakan penyelidikan kuantitatif*


Penyelidikan kuantitatif sangat sesuai untuk memahami tingkah laku dan penggunaan. Dalam banyak keadaan, sumber daya jauh lebih rendah daripada penyelidikan kualitatif kerana anda tidak perlu membayar insentif atau menghabiskan masa menjadualkan sesi temubual dll). Oleh itu, anda mungkin melakukan penyelidikan kuantitatif lebih awal untuk lebih memahami ruang masalah, misalnya dengan menjalankan tinjauan ke atas pengguna anda.

Berikut adalah beberapa contoh soalan penyelidikan kuantitatif yang baik untuk ditinjau:

1. Berapa ramaikah pelanggan yang melihat halaman harga sebelum membuat keputusan pembelian?
2. Berapa ramaikah pelanggan yang mencari berbanding menavigasi untuk menemui produk di laman web?
3. Berapa kerapkah pelawat di laman web menukar kata laluan mereka?

*Cara mengumpulkan data kuantitatif*


Lazimnya, data kuantitatif berbentuk nombor dan statistik.

Berikut adalah beberapa kaedah penyelidikan kuantitatif yang paling popular:

1. Sisih kad - Tinjau bagaimana pengguna mengkategorikan dan menyusun maklumat di laman web anda.
2. Ujian klik pertama - Lihat apa yang diklik terlebih dahulu ketika pengguna diminta menyelesaikan sesuatu tindakan.
3. Ujian A / B - Bandingkan 2 versi reka bentuk untuk menyelesaikan mana yang lebih berkesan.
4. Analisis aliran klik - Menganalisis data agregat mengenai lawatan laman web.

*Berapa ramaikah peserta yang anda perlukan?*


Berbeza dengan penyelidikan Kualitatif yang hanya memerlukan sebilangan kecil peserta, Kuantitatif menghendaki anda mengumpulkan lebih ramai lagi responden. 

Penyelidikan kuantitatif adalah mengenai kuantiti. Dengan lebih ramai peserta, anda dapat menghasilkan data yang lebih berguna dan boleh dipercayai yang dapat dianalisis. Kesudahannya, anda akan mendapat pemahaman yang lebih jelas mengenai masalah penyelidikan anda.

Seringkali, penyelidikan Kuantitatif akan melibatkan pengumpulan data dari ribuan peserta melalui ujian A / B, atau dengan 30 melalui jenis kad. Anda perlu pelajari lebih mendalam tentang jumlah yang paling sesuai untu sesuatu penyelidikan Kuantitatif yang anda mahu jalankan.

. Disesuaikan dari: 

Post a Comment

0 Comments