5 Kegiatan Yang Digemari Pengguna Online Malaysia

Apa agaknya tekaan anda?

.
Penglibatan sosial terus menjadi aktiviti paling kerap di kalangan pengguna Internet. Sebanyak
96.5% menggunakan Internet untuk menghantar mesej melalui platform pemesejan yang lebih tinggi (OTT), sementara penggunaan Internet telephony (sama ada melalui panggilan suara atau video) semakin meningkat, mencecah sehingga 60.6% berbanding dengan 32.0% pada tahun 2016. Selain daripada teks dan telefoni Internet, rangkaian sosial juga biasa di kalangan pengguna Internet (85.6%).

Majoriti pengguna Internet juga bergantung kepada Internet untuk mendapatkan maklumat (85.5%), yang menyediakan akses untuk hasil yang relevan dalam sekelip mata. Selain itu, pelbagai bentuk persembahan media - seperti video, audio dan infographic - untuk penyebaran maklumat telah menjadikan Internet interaktif dan biasa sumber ilmu pilihan.

Selain daripada teks dan komunikasi video, streaming video juga merupakan perkhidmatan OTT yang digunakan secara meluas oleh Pengguna internet. Dengan kelajuan yang lebih pantas, pelan mudah alih dan peranti serta lebih banyak elaun data, streaming, komunikasi dengan suara / video dan memuat turun muzik dalam talian serta bermain permainan dalam talian adalah pada trend yang semakin meningkat.

Kaji selidik itu mengenal pasti bahawa 77.6% pengguna Internet telah menghabiskan masa streaming dan / atau memuat turun video dalam talian dan TV, kenaikan daripada 70.0% pada 2016. Menonton video melalui platform dalam talian bukan sekadar YouTube atau Facebook sahaja. Pengguna kini menyiarkan kandungan video pada platform OTT juga, seperti Netflix, Iflix dan Tonton.

Pertumbuhan konsumsi video streaming boleh dikaitkan dengan keutamaan pengguna untuk mengawal apa yang mereka mahu menonton, pada bila-bila masa, di mana sahaja. Selain itu, platform streaming juga menarik kepada pengguna kerana ia akan membolehkannya mereka untuk menonton-pantas siri, melihat kandungan pra-keluaran, dan nikmati kandungan dengan minimum, jika tidak mahu iklan.

Sementara itu, 46.8% pengguna Internet mendengar dan / atau memuat turun muzik dalam talian dan radio. Ini termasuk penggunaan muzik melalui aplikasi OTT seperti Spotify dan Apple Music, dan mendengar podcast sebagai serta radio Internet secara langsung. Aktiviti rekreasi lain, bermain permainan dalam talian, lebih disukai oleh 35.2% daripada Pengguna internet. Populariti aktiviti dalam talian ini telah menyumbang kepada pertumbuhan trafik Internet yang besar di Malaysia. Misalnya, trafik telah meningkat sepuluh kali ganda kepada lebih daripada 2 Exabyte pada 2018 sebagai berbanding dengan 0.19 Exabyte pada 2014.

Kajian itu juga mendedahkan bahawa Internet digunakan oleh 61.9% pengguna untuk membantu dan melengkapkan tugas yang berkaitan dengan pekerjaan. Selain itu, Internet juga memberi kemudahan kepada 60.2% pengguna untuk belajar dan tujuan pembelajaran, sama ada formal atau tidak rasmi. Lebih separuh daripada pengguna Internet (56.3%) menyatakan bahawa mereka juga membaca penerbitan dalam talian iaitu e-book, majalah dalam talian, akhbar atau jurnal. Selain mendapat maklumat, bersosial dan menghiburkan diri sendiri, Internet juga memudahkan pengguna mengambil bahagian dalam aktiviti ekonomi, terutamanya dengan kemunculan banyak talian perbankan dan perkhidmatan membeli-belah dalam talian. Trend ini menunjukkan aliran positif kepada pertumbuhan digital ekonomi di Malaysia. Oleh itu, 54.2% pengguna Internet menjalankan perbankan dan kewangan dalam talian aktiviti, berbanding 41.7% pada 2016.

Begitu juga, peratusan pembeli dalam talian di kalangan pengguna Internet meningkat, dari 48.8% pada 2016 kepada 53.3% pada 2018. Pasaran e-dagang di Malaysia menunjukkan trend positif, dengan e-dagang Nilai tambah kasar menyumbang 6.3% kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara pada tahun 2017, pertumbuhan yang mantap dari 4.6% pada tahun 2010. Tambahan pula, nilai tambah untuk e-dagang meningkat kepada RM85.8 bilion pada 2017, daripada RM75.0 bilion pada 2016.

Penggunaan dompet elektronik dan mudah alih juga telah menyumbang kepada semakin banyak pembeli dalam talian dan pengguna perbankan. Di samping itu, peningkatan bilangan pengguna Internet dan kepercayaan terhadap perbankan dalam talian adalah pemangkin dalam membangunkan ekosistem digital yang lebih luas termasuk eCommerce, Fintech dan pelbagai perkhidmatan digital.

Ia juga mendapati 44.5% pengguna Internet mengakses perkhidmatan kerajaan dalam talian, manakala 27.5% untuk tujuan mencari pekerjaan. Penggunaan perkhidmatan dalam talian kerajaan melayang sekitar 45.0% sejak 2014. Oleh itu, terdapat lebih banyak ruang untuk penambahbaikan dalam menyampaikan perkhidmatan kerajaan dalam talian yang lebih baik. Peratusan pengguna Internet yang mengekalkan blog atau laman utama peribadi jatuh ke 9.8%, berbanding dengan 17.0% pada tahun 2016. Ini mungkin disebabkan oleh penggunaan media sosial di mana-mana telah menggantikan blog dan laman web sebagai medium untuk pengguna Internet untuk menyatakan pendapat dan berkongsi kepentingan mereka.
.
Muka 13-14,
https://www.mcmc.gov.my/skmmgovmy/media/General/pdf/Internet-Users-Survey-2018.pdf

Post a Comment

0 Comments