Dari Manakah Tempat Pengguna Malaysia Mengakses Internet?


.

Dari Manakah Tempat Pengguna Malaysia Mengakses Internet?


Pada kadar 88.6%, rumah sendiri adalah tempat paling kerap digunakan oleh pengguna internet untuk masuk dalam talian, tiga mata peratusan meningkat dari 2016. Ini diikuti dengan penggunaan Internet ketika dalam perjalanan (68.1%). Penggunaan Internet di tempat kerja berjumlah 56.4%, diikuti penggunaan di rumah orang lain (38.7%).

Kurang pengguna Internet mengakses Internet melalui Wi-Fi percuma pada 2018 berbanding 2016 (2016: 55.9%; 2018:36.3%). Ini sebahagiannya disebabkan pakej jalur lebar mudah alih yang inovatif dan kompetitif yang ditawarkan oleh penyedia perkhidmatan yang menjadikan pengguna memilih pelan data Internet mudah alih mereka sendiri dan bukannya bergantung kepada WiFi percuma.

Kemudahan akses internet komersial digunakan sebanyak 26.0%, berbanding dengan 30.0% pada 2016. Akses dari kemudahan seperti itu, yang mengutip bayaran dari pelanggannya untuk mengakses Internet, menyaksikan penurunan, yang mungkin disebabkan keutamaan pengguna internet terhadap peranti Internet mudah alih seperti telefon pintar dan komputer riba.

Begitu juga, peratusan pengguna yang melawat kemudahan akses Internet komuniti seperti Pusat Internet dan Perpustakaan awam juga menurun kepada 18.2%, daripada 19.6% pada 2016. Pengembangan jalur lebar dan penambahbaikan dalam kualiti perkhidmatan membolehkan sambungan yang lebih baik untuk menjangkau lebih banyak isi rumah dan akhirnya mengurangkan keperluan pengguna untuk melawat kemudahan akses Internet. Sementara itu, tempat pendidikan kekal paling sedikit tempat yang kerap untuk akses Internet (12.0%).
.
Muka 10-11,
https://www.mcmc.gov.my/skmmgovmy/media/General/pdf/Internet-Users-Survey-2018.pdf

Post a Comment

0 Comments