Windows11: Adakah Microsoft meniru ChromeOS?

 

.

Benarkah dakwaan bahawa Microsoft Windows 11 meniru antaramuka ChromeOS?

Menurut ChromeUnboxed (Windows 11 borrowed more than a few things from Chrome OS, but that’s not a bad thing (chromeunboxed.com)):

Reka bentuk baharu ini menawarkan bar tugas berpusat, penyematan seperti aplikasi dalam butang Mula, dulang sistem gaya tetapan pantas dengan jubin, pengalaman pemberitahuan yang dikemas kini dan aplikasi Tetapan yang direka bentuk semula sepenuhnya antara banyak perkara lain (Oh, dan pendekatan universal yang diperbaharui kepada penyesuaian UI tablet dan desktop sama seperti Chromebook).

Bagaimanapun mereka menganggap apa salahnya meniru sesuatu konsep jika ia memberi kebaikan kepada pengguna.

Saya rasa mereka akhirnya telah belajar pelajaran mereka – tiada siapa yang menyukai sistem pengendalian yang hodoh, dan kebanyakan orang biasa tidak bersedia untuk bertahan dan menangani semua perkara karut yang terlalu rumit jika OS Google lebih mudah digunakan dan dibina di sekeliling mereka. keperluan.


Lihat pada pelayar Web Chrome yang telah membawa revolusi dalam dunia aplikasi. Dahulunya pelayar web banyak dipengaruhi oleh Microsoft Internet Explorer yang mempunyai antaramuka rekabentuk klasik, sarat dengan menu, butang dan lain-lain yang tiada kaitan dengan pelayaran laman web. 

Pelayar Web Chrome kemudiannya diperkenalkan dengan satu kotak input sahaja; disitulah tempat menaip alamat URL dan disitulah juga tempat menaip kata carian. Tiada menu, tiada butang dan sebagainya, maka ruang lebih luas untuk kepuasan pelayaran laman web. Microsoft akur dengan revolusi yang dibawa oleh Chrome lalu pada hari ini lahir Microsoft Edge yang meminjam konsep Chrome. 

Windows11 juga kelihatan menuju ke arah itu. Antaramuka lebih ringkas. Tiada butang START yang sarat dengan menu teks, hanya ikon dan kotak carian sahaja. Itu sudah memadai untuk memudahkan pengguna menggunakan sistem. 

Post a Comment

0 Comments