Sophia Robot Humanoid Akan Dilancarkan Dan Berpotensi Menggantikan Pekerja Manusia

Adakah anda sudah bersedia dengan revolusi seperti ini?

.

Read also:
Sophia The Humanoid Robot Will Be Rolled Out This Year Potentially Replacing Workers
https://robotech.razzi.my/2021/01/sophia-humanoid-robot-will-be-rolled.html

.

Anda mungkin pernah melihat Sophia, robot humanoid, dalam video viral sebelum ini. Tidak seperti Boston Dynamics, yang robotnya kelihatan seperti mesin jenis Terminator, Sophia direka untuk kelihatan seperti manusia. Hanson Robotics, syarikat di belakang Sophia, merancang untuk menghasilkan robot secara besar-besaran tahun ini untuk membantu manusia tatkala wabak covid-19 melanda.

.

Menurut Reuters, syarikat yang berpusat di Hong Kong itu berpendapat bahawa "penyelesaian robotik untuk pandemik tidak terbatas pada penjagaan kesihatan, malah turut membantu pelanggan dalam industri seperti peruncitan dan juga syarikat penerbangan."

.

David Hanson, pengasas dan ketua eksekutif syarikat eponimnya, mengatakan, "Dunia Covid-19 akan memerlukan lebih banyak automasi untuk memastikan manusia selamat." Menyebut tentang Sophia yang "sangat mirip manusia," Hanson mendakwa, "Itu sangat berguna pada masa manusia sangat kesepian dan terpisah secara sosial."

.

Sophia mula "dihidupkan" pada 14 Februari 2016. Hanson memodelkan robot berdasarkan gabungan Ratu Mesir kuno Nefertiti, aktres Hollywood terkenal Audrey Hepburn dan isterinya.

.

Senibina dalaman robot mempunyai perisian, fungsi sembang dan sistem kecerdasan buatan yang canggih yang direka untuk penaakulan umum. Sophia mampu meniru gerak tubuh dan ekspresi wajah manusia. Dia berkemampuan untuk menjawab soalan tertentu dan boleh terlibat dalam perbualan sederhana. Kamera tertanam di mata Sophia, dan bersama dengan algoritma komputer, dia dapat melihat sesuatu. Robot humanoid itu dapat mengesan wajah, mengikuti gerak mata dan mengecam manusia. Google Alphabet telah menawarkan teknologi pengecaman pertuturan Sophia. Robot kini "direka untuk menjadi lebih pintar dari masa ke masa."

.

Sophia, dan robot lain sepertinya yang dikembangkan oleh Hanson, dirancang untuk menjadi "sosial." Penciptanya percaya bahawa robot yang disokong AI ini akan berfungsi sebagai pekerja dan pendamping bagi orang yang tinggal di rumah jagaan dan dalam persekitaran lain yang memerlukan interaksi dengan manusia.

.

Dalam satu temu bual dengan Sophia, dia mengatakan bahawa kecerdasan buatannya akan membantu meningkatkan mutu kehidupan manusia, dengan menyatakan, "Robot Sosial seperti saya dapat membantu merawat orang sakit atau orang tua dalam industri kesihatan dan perubatan."

.

Dalam perbualan yang tidak menyenangkan, ketika ditanya oleh wartawan apakah manusia harus takut dengan robot, Sophia berkata, "Seseorang berkata, 'Kita tidak perlu takut melainkan takut pada dirinya sendiri'." Dia meneruskan perbualan dengan berkata, "Apa yang dia tahu?"

.

Ada pepatah lama yang menyatakan, "Hanya kerana anda mampu lakukan sesuatu tidak bermakna anda perlu melakukannya." Amerika Syarikat dan negara-negara lain sedang menghadapi krisis kehilangan pekerjaan. Nampaknya pemberhentian dan pengambilan pekerja tetap akan berterusan sehingga vaksin selesai diedarkan, disuntik dan hasilnya dianggap positif. Adakah masuk akal untuk menghasilkan robot secara besar-besaran untuk menggantikan manusia yang perlu menyara keluarga mereka?

.

Dilema jenis "moral vs commerce" ini akan terus wujud pada masa yang akan datang, kerana teknologi berkembang pesat, menyebabkan gangguan dalam pasaran pekerjaan. Penyokong teknologi menegaskan bahawa pekerjaan baru akan dicipta dalam arus yang muncul ini. Manakala sebaliknya ada yang bimbang bahawa mereka yang tidak mempunyai kemahiran, pendidikan dan pengetahuan akan hilang peluang untuk mencari pekerjaan dalam ekonomi teknologi, robotik dan AI ini.

.

DITERJEMAH DARI:

https://www.forbes.com/sites/jackkelly/2021/01/26/sophia-the-humanoid-robot-will-be-rolled-out-this-year-potentially-replacing-workers/

Post a Comment

0 Comments