Benarkah Gagak lebih pandai daripada budak sekolah rendah ?


Otak gagak adalah saiz ibu jari manusia, relatif besar terhadap tubuhnya, menjadikan mereka pandai dalam beberapa hal tertentu

Benarkah Gagak lebih pandai daripada budak sekolah rendah ?


Profesor John Marzluff mengkaji burung-burung bandar di Makmal Pemeliharaan Penerbangan Universiti Washington, dan dia berkata, gagak yang dikenali sebagai gelap dan menakutkan, sebenarnya pintar dan mesra.

"Saya selalu memanggil mereka monyet terbang," kata Marzluff. "Saya fikir mereka monyet terbang yang sangat kecil." Secara tidak sengaja, secara mental, kognitif, mereka monyet terbang. "

Otak gagak adalah saiz ibu jari manusia, relatif besar terhadap tubuhnya, meletakkan kecerdasan mereka setanding dengan primata dan membolehkan mereka menyelesaikan masalah yang rumit. Siri PBS "Nature" menunjukkan eksperimen di mana seekor gagak menggambarkan cara menggunakan kayu  kecil untuk mengambil kayu yang lebih besar dan kemudian menggunakannya untuk mendapatkan sekeping makanan yang tidak dapat dicapai.

Marzluff dan pasukannya menjalankan penyelidikan dengan topeng, memakai mereka di kampus dan merakam apa jenis bunyi yang dibuat oleh gagak. Mereka mendapati gagak mengenali dan mengingati wajah individu. Dengan menyenyapkan burung-burung dan memasukkannya melalui imbasan PET, mereka mendapati kawasan yang berbeza dari otak gagak menyala ketika mereka melihat orang yang mereka anggap sebagai ramah atau mengancam.

"Mereka mengenali individu yang penting kepada mereka dan apabila seseorang melakukan sesuatu yang berbahaya, mereka menandakan orang itu, ingat orang itu, sejauh yang saya tahu, untuk kehidupan mereka," kata Marzluff.

Gagak dalam belaan Gabi Mann, Washington yang berusia 8 tahun mengingti Gabi dan ibunya Lisa kerana  memberi gagak itu makan

Gabi berkata dia fikir gagak sangat pintar.

"Mereka sebenarnya menjalankan ujian ini untuk melihat sama ada gagak itu pintar seperti budak berusia 7 tahun," katanya.

Gabi mempunyai koleksi katalog lebih daripada 70 aksesori termasuk anting-anting dan barang perhiasan yang ditinggalkan oleh gagak itu ditempat makannya.

Gabi berkata dia fikir mereka cuba memberitahu dia dia kawan mereka.

Marzluff berkata lebih cenderung  untuk mengatakan gagak itu sentiasa cuba memberitahu Gabi supaya makanan itu sentiasa diberi oleh mereka. Dia menulis sebuah buku berjudul "Gifts of  Crow." Beliau berkata tingkah laku itu adalah sebahagian daripada perhubungan dengan manusia. Keluarga buruk gagak dikenali sebagai burung membentuk ikatan rapat dengan orang.

Apabila burung pertama mula membawa hadiah itu, Gabi merasa senang jika dia memberi mereka lebih banyak makanan, mereka mungkin cenderung untuk membalasnya.

Sumber:
https://www.cbsnews.com/news/new-research-looks-into-crow-brains-intelligence/

Post a Comment

0 Comments