Benarkah Cinta Angsa cinta yang sejati ?

Angsa boleh mengajar kita pelajaran untuk hidup dengan cinta!

Benarkah Cinta Angsa cinta yang sejati ? 

Angsa hanya mempunyai satu pasangan untuk seluruh hidup mereka. Sekiranya pasangan mereka mati, mereka sebenarnya boleh mati akibat kesedihan.

Hubungan sentiasa menjadi bahagian penting dalam kehidupan manusia. Seseorang mempunyai beberapa hubungan dalam hidupnya; seperti, hubungan dengan ibu bapa dan hubungan dengan orang tersayang. Walau bagaimanapun, bukan sahaja manusia terlibat dalam berkongsi cinta dan hubungan mereka; tetapi juga beberapa makhluk lain turut berkongsi hubungan seperti itu, yang manusia tidak dapat impikan.

Angsa adalah makhluk yang hanya mempunyai satu pasangan untuk seluruh hidup mereka. Mereka berkahwin dengan pasangan yang sama sehingga ikatan mereka dipecahkan sama ada disebabkan oleh kematian atau jika mana-mana pasangan dibunuh. Mereka semata-mata simbol cinta sejati.

Para saintis dari Slimbridge mendapati bahawa angsa, ahli-ahli spesies monogami boleh lenyap dari hati yang patah jika pasangan mereka meninggal dan mereka tidak mencari pasangan lain kecuali mereka janda. Dalam satu kajian yang dibuat mengenai angsa, didapati bahawa mereka mendapat rakan lain selepas beberapa waktu mereka menjadi janda atau mereka meratapi kematian pasangan mereka.

Bukan sahaja ini, angsa sebagai makhluk paling penyayang adalah yang paling agresif juga. Mereka sangat menjaga telur mereka dan anak-anak muda. Pada tahun 2001, seorang lelaki di Ireland telah patah kaki oleh angsa ketika ia cuba untuk mencetuskannya.

Dunia telah menjadi moden; semua orang yang bergerak di sekeliling dunia mendapati sukar untuk memberi masa untuk orang yang tersayang, yang merupakan penyebab utama pemisahan. Walau bagaimanapun, perhubungan seperti najis didapati satu dalam seratus atau seribu. Angsa boleh mengajar kita pelajaran untuk hidup dengan cinta!


Sumber:
http://www.mindblowing-facts.org/2013/05/swans-only-have-one-partner-for-their-whole-life-and-if-their-partner-dies-they-could-pass-away-from-broken-heart/

Post a Comment

0 Comments