Benarkah wifi berasal daripada hawaii?

ALOHAnet, yang juga dikenali sebagai Sistem ALOHA, atau hanya ALOHA, merupakan sistem rangkaian perintis asalnya berdiri untuk Link Additive On-line Hawaii Area. 

Benarkah wifi berasal daripada hawaii?

ALOHAnet, yang juga dikenali sebagai Sistem ALOHA, atau hanya ALOHA, merupakan sistem rangkaian perintis yang dibangunkan di University of Hawaii. ALOnetnet beroperasi pada bulan Jun, 1971, menyediakan demonstrasi awam pertama rangkaian data paket wayarles.  ALOHA pada asalnya berdiri untuk Link Additive On-line Hawaii Area.

ALOHAnet menggunakan kaedah baru akses sederhana (akses acak ALOHA) dan frekuensi ultra tinggi eksperimen (UHF) untuk operasinya, kerana tugas frekuensi untuk komunikasi ke dan dari komputer tidak tersedia untuk aplikasi komersil pada tahun 1970-an. Tetapi sebelum frekuensi tersebut diberikan, terdapat dua media lain yang tersedia untuk aplikasi saluran ALOHA - kabel & satelit. Pada tahun 1970 akses ALOHA rawak digunakan dalam rangkaian berasaskan kabel Ethernet yang baru lahir  dan kemudian dalam rangkaian satelit Marisat (sekarang Inmarsat).

Pada frekuensi awal 1980-an untuk rangkaian mudah alih menjadi tersedia, dan pada tahun 1985 frekuensi yang sesuai untuk apa yang dikenali sebagai Wi-Fi telah diperuntukkan di Amerika Syarikat. Perkembangan peraturan ini memungkinkan penggunaan teknik akses acak ALOHA di kedua-dua Wi-Fi dan dalam rangkaian telefon mudah alih.

Saluran ALOHA digunakan dalam cara yang terhad pada tahun 1980-an dalam telefon bimbit 1G untuk tujuan isyarat dan kawalan.

 Pada akhir 1980-an, kumpulan piawaian Eropah yang bekerja di sistem komunikasi mudah alih Pan-European Digital GSM sangat memperluaskan penggunaan saluran ALOHA untuk akses ke saluran radio dalam telefon mudah alih. Selain itu, mesej teks SMS dilaksanakan di telefon bimbit 2G. Pada awal tahun 2000 saluran tambahan ALOHA telah ditambah ke telefon bimbit 2.5G dan 3G dengan pengenalan GPRS yang meluas, menggunakan saluran akses acak ALOHA yang digabungkan dengan versi Skim Tempahan ALOHA yang pertama dianalisis oleh kumpulan di BBN

Sumber:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/ALOHAnet

Post a Comment

0 Comments